Wykonanie
Śledzie w
sosie musztardowym chodziły za mną od dawna.Za pierwszym razem zrobiłam je na sylwestra z
filetów śledziowych, tylko za krótko moczyłam je w wodzie i wyszły słone-zdjęcia nie zrobiłam-brakło czasu :( Pojawiły się na moim
stole po raz drugi tylko tym razem musiałam wykorzystać
filety śledziowe w occie ponieważ zmusił, mnie do tego termin przydatności. W końcu są domowej roboty a nie kupne i doprawione tak jak lubię.
Składniki:400g
filetów śledziowych,
cebula,2 łyżki
musztardy,3-4 łyżki
śmietany 18%,2 łyżki
majonezu,
sól,
pieprz do smaku,
Śledzie opłucz i zalej zimną
wodą. Odstaw na jakieś 6-7 godzin. Odcedź,
śledzie pokrój na paski ok 3-4cm.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce
oleju. W misce wymieszaj
musztardę,
śmietanę,
majonez,jeśli trzeba dopraw jeszcze
solą i
pieprzem. Dodaj do sosu przestudzoną
cebulkę. Przygotowanym sosem zalej
śledzie. Wstaw do lodówki na minimum 2 godz.Smacznego :)