ßßß Cookit - przepis na Koryfena po "meksykańsku" wg ao12.

Koryfena po "meksykańsku" wg ao12.

nazwa

Wykonanie

Koryfena to nic innego jak rybka o wyrazistym smaku, trochę mi przypomina tuńczyka. Podałam ją z warzywami duszonymi w sosie pomidorowym.
Zapraszam :)
Składniki:
300 g ryżu,
2 łyżki oleju,
warzywna mieszanka meksykańska (750 g),
łyżka kminu rzymskiego,
4 pomidory,
400 g koryfeny,
mięta,
Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mieszankę warzywną i smaż około 8 minut, aż zmiękną.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój w kostkę i dodaj z kminem do warzyw.
Duś około 6 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rybę osusz, dopraw solą i pieprzem do smaku, skrop sokiem z cytryny i ułóż na warzywach.
Duś aż do miękkości ryby.
Wyłóż na talerze ryż, na nim układaj warzywa z sosem i rybą, możesz posypać danie miętą.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2013/08/koryfena-po-meksykansku-wg-ao12.html