Wykonanie

Szybka
tarta na obiad z kilku prostych składników.Składniki:1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego*4 duże
ziemniaki1
cebula biała, pokrojona w talarki1/2
cebuli czerwonej, pokrojona w talarkikilka
oliwek, pokrojonych w plasterki1 szkl.
mleka1
jajkokawałek
sera żółtego, startego na tarce2 ząbki
czosnku, posiekanego2 łyżki
sosu sojowegopieprz kolorowy1/2 łyżeczki
kurkumyprzyprawa do ziemniaków lub
sólForemkę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić
ciastem. Ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok 12-15 min.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i zblanszować w gorącej wodzie ok 10 minut.Na podpieczony spód ciasta wykładamy na przemian, na zakładkę zblanszowane
ziemniaki, białą
cebulę. Na wierzch ułożyć krążki
czerwonej cebuli i
oliwki. Poprószyć
przyprawą do ziemniaków lub lekko posolić.
Mleko,
jajko,
starty ser,
czosnek i
przyprawy wymieszać. Zalać
ziemniaki i piec w piekarniku w temp. 180 st.C przez ok. 20-25 min. aż do zrumienienia.*
ciasto francuskie można zastąpić
ciastem kruchym
