ßßß
Szybka tarta na obiad z kilku prostych składników.Składniki:1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego*4 duże ziemniaki1 cebula biała, pokrojona w talarki1/2 cebuli czerwonej, pokrojona w talarkikilka oliwek, pokrojonych w plasterki1 szkl. mleka1 jajkokawałek sera żółtego, startego na tarce2 ząbki czosnku, posiekanego2 łyżki sosu sojowegopieprz kolorowy1/2 łyżeczki kurkumyprzyprawa do ziemniaków lub sólForemkę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok 12-15 min.Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i zblanszować w gorącej wodzie ok 10 minut.Na podpieczony spód ciasta wykładamy na przemian, na zakładkę zblanszowane ziemniaki, białą cebulę. Na wierzch ułożyć krążki czerwonej cebuli i oliwki. Poprószyć przyprawą do ziemniaków lub lekko posolić.Mleko, jajko, starty ser, czosnek i przyprawy wymieszać. Zalać ziemniaki i piec w piekarniku w temp. 180 st.C przez ok. 20-25 min. aż do zrumienienia.*ciasto francuskie można zastąpić ciastem kruchym