ßßß Cookit - przepis na Grillowana pierś z kurczaka z brokułami i kalafiorem z ziemniaczanym puree

Grillowana pierś z kurczaka z brokułami i kalafiorem z ziemniaczanym puree

nazwa

Wykonanie

Kolejna porcja nowości firmy Knorr - sosów do warzyw na ciepło.
Tym razem pod ząb poszedł sos do brokułów i kalafiora.
Składniki:
po 300 g brokuła i kalafiora
100 ml gęstej śmietany 18%
ok. 400 g piersi z kurczaka
ulubiona przyprawa do grillowania do kurczaka (u mnie była przyprawa do Gyrosa)
Pierś pokroić na kotlety i doprawić przyprawą. Grillować na małej ilości tłuszczu na patelni grillowej. Warzywa ugotować do miękkości. Sos wymieszać ze śmietaną i polać ugotowane warzywa, chwilę jeszcze poddusić. Podawać z grillowaną piersią i puree ziemniaczanym.
Puree ziemniaczane:
500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
sól do gotowania ziemniaków
1 łyżka masła
ok. 1/2 szkl. mleka
szczypta gałki muszkatołowej
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dodać masło, szczyptę gałki muszkatołowej i trochę mleka. Ziemniaki utłuc. Jeśli będą zbyt suche dodawać mleko dokładnie mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji ziemniaków (mają być w konsystencji jak gęsta śmietana).
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/11/grillowana-piers-z-kurczaka-z-brokuami.html