ßßß
Kolejna porcja nowości firmy Knorr - sosów do warzyw na ciepło.Tym razem pod ząb poszedł sos do brokułów i kalafiora.Składniki:po 300 g brokuła i kalafiora100 ml gęstej śmietany 18%ok. 400 g piersi z kurczakaulubiona przyprawa do grillowania do kurczaka (u mnie była przyprawa do Gyrosa)Pierś pokroić na kotlety i doprawić przyprawą. Grillować na małej ilości tłuszczu na patelni grillowej. Warzywa ugotować do miękkości. Sos wymieszać ze śmietaną i polać ugotowane warzywa, chwilę jeszcze poddusić. Podawać z grillowaną piersią i puree ziemniaczanym.Puree ziemniaczane:500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałkisól do gotowania ziemniaków1 łyżka masłaok. 1/2 szkl. mlekaszczypta gałki muszkatołowejZiemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dodać masło, szczyptę gałki muszkatołowej i trochę mleka. Ziemniaki utłuc. Jeśli będą zbyt suche dodawać mleko dokładnie mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji ziemniaków (mają być w konsystencji jak gęsta śmietana).
