ßßß
Żurek zawsze był moim ulubionym daniem świątecznym. Gości u nas nie tylko na Wielkanoc, ale robię go na wyjątkowe okazje. Prosty w wykonaniu a ilu ma amatorów wśród domowników, trudno zliczyć :)1,5 l wywaru warzywnego0,5 kg białej kiełbasy250 g boczku wędzonego0 , 5 l zakwasu1 cebula0,5 szkl. słodkiej śmietanki3 listki laurowe3 ziarnka ziela angielskiego2 ząbki czosnku1 łyżka majerankuVegeta do smaku5 jajek ugotowanych na twardo*Wywar warzywny zagotowujemy, dodajemy kiełbasę (jeśli jest surowa). Gotujemy 5 minut i wyciągamy z wywaru. Studzimy i kroimy w kostkę. Ponownie dodajemy do wywaru. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojonym w kostkę boczkiem, całość dodajemy do wywaru oraz przyprawy - listek laurowy, ziele i rozgnieciony czosnek. Gotujemy 10 minut i dodajemy zakwas. Ilość wlanego zakwasu zależy od Was i Waszego smaku :) Dodajemy śmietankę, majeranek i przyprawiamy Vegetą do smaku. Zagotowujemy i gotowe.*Generalnie żurek podaje się z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi na ćwiartki, lecz ja zawsze jajka kroję w kostkę i od razu dodaję do żurku.Smacznego!
Współorganizatorem konkursu jest CupoNation,strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl