ßßß Cookit - przepis na involtini di melanzane - gołąbki z bakłażanów

involtini di melanzane - gołąbki z bakłażanów

nazwa

Wykonanie

Dorwałam się do książki "Apetyt na Italię. Vespa-niała podróż kulinarna" Matthew Forta. Na okładce recenzja Jamiego Olivera, zachęciła mnie do przeczytania. Jestem dopiero na trzecim rozdziale ale wystarczyło mi to abym smakiem przeniosła się do apetycznych Włoch i zapragnęłam wykorzystać pierwsze przepisy. Zaczęłam od gołąbków z bakłażanów. Przepis banalnie prosty, kilka składników a smak... niebo w gębie. Już wiem, że to nie jedyny przepis, który wypróbuję.
Gołąbki przypominają muszle co dodaje im śródziemnomorskiego uroku. Mogą stać się daniem głównym ale także przystawką. Są lekkie i nawet taki mięsożerca jak ja, nimi nie pogardzi :)
Składniki:
8 plasterków bakłażana (krojone wzdłuż)
mąka pszenna
oliwa z pierwszego tłoczenia
500 g domowego makaronu - wstążki
500 ml świeżego sosu pomidorowego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 liście bazylii
3 łyżki startego sera pecorino
4 łyżki startego parmezanu
Plasterki bakłażana obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie z oliwek. Makaron ugotować w osolonej, wrzącej wodzie. Gdy będzie w połowie ugotowany, przerzucić na patelnię razem z 250 ml sosu pomidorowego, czosnkiem, bazylią i serem pecorino. Dobrze wymieszać i pozostawić do schłodzenia. Ugotowaną masę makaronową nakładać łyżką na usmażone plastry bakłażana i ciasno zawijać (w razie potrzeby można użyć wykałaczek). Odciąć z obu stron wystające końcówki makaronu i użyć ich do faszerowania następnego plastra.
Umieścić gołąbki w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym, posypać parmezanem i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (piec gazowy - stopień 4).
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/12/involtini-di-melanzane-goabki-z.html