Wykonanie
W zeszłym roku szukałam pomysłu na dobre prezenty dla rodziny, które mogłabym zrobić sama i nie wydawać przy tym majątku. W Leroy Merlin znalazłam ładne słoiczki pakowane po 3, a na blogu Filozofia Smaku przepis na gorącą
czekoladę, taką w proszku. Przygotowałam jedną porcję na spróbowanie z tymi
przyprawami, które udało mi się dostać. Była przepyszna! Przygotowałam ok. 10 słoiczków i wszystkie rozdałam :)

Składniki:pół szklanki
kakao do wypiekówpół szklanki
cukru pudruopakowanie
cukru wanilinowego (lub odpowiadająca mu ilość
cukru waniliowego)60 g
gorzkiej czekolady3/4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejZetrzeć
czekoladę na wiórki. Jeśli robimy na prezent i chcemy wsypać do słoiczka warstwami - mieszamy ze sobą wszystkie składniki oprócz
cukru pudru i
czekolady. Usypujemy warstwy - najpierw mieszankę,
potem cukier puder, a na wierzch
czekoladę. Przed użyciem mieszamy wszystko razem. Na kubek
mleka wsypujemy 3 łyżeczki mieszanki.