ßßß Cookit - przepis na Chleb z piwem i słonecznikiem

Chleb z piwem i słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

"Smak chleba, którym się dzielimy, nie ma sobie równych."
Antoine de Saint-Exupéry
Na początku blogowania myśl o samodzielnym upieczeniu chleba przerażała mnie niezmiernie. Teraz z radością piekę puszyste bułeczki czy chrupkie chlebki. I tym puchatym szczęściem dzielę się z najbliższymi.
Jeżeli lubicie eksperymenty w kuchni i nie zniechęca Was długi czas oczekiwania na pierwszy kęs pachnącej kromki powinniście sięgnąć po poniższy przepis. Piwo jest praktycznie niewyczuwalne w smaku, jedynie czuć jego zapach (zwłaszcza przez pierwsze godziny, znika po upieczeniu;) Przepis zauważyłam na blogu Kasi24, w moim wykonaniu zamiast ciemnego piwa jest jasne oraz wymieniłam orzechy na słonecznik.
Składniki:
70 ml jasnego piwa
270 ml maślanki
210 ml wody
60 dag mąki pszennej
1/4 paczki drożdży
Przyprawy (pieprz, sól)
100 g słonecznika
Oliwa
Słonecznik prażymy na suchej patelni. Odstawiamy.
Drożdże zalewamy odrobiną ciepłej wody, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i energicznie mieszamy. Ciasto smarujemy oliwą, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 12 godzin ( u mnie 14).
Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką formy (u mnie tortownica). Przykrywamy folią i ściereczką, odstawiamy na godzinę.
Pieczemy przez 10 minut w 230 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2013/03/chleb-z-piwem-i-sonecznikiem.html