ßßß
Jeżeli lubicie eksperymenty w kuchni i nie zniechęca Was długi czas oczekiwania na pierwszy kęs pachnącej kromki powinniście sięgnąć po poniższy przepis. Piwo jest praktycznie niewyczuwalne w smaku, jedynie czuć jego zapach (zwłaszcza przez pierwsze godziny, znika po upieczeniu;) Przepis zauważyłam na blogu Kasi24, w moim wykonaniu zamiast ciemnego piwa jest jasne oraz wymieniłam orzechy na słonecznik.
Składniki:70 ml jasnego piwa270 ml maślanki210 ml wody60 dag mąki pszennej1/4 paczki drożdżyPrzyprawy (pieprz, sól)100 g słonecznikaOliwaSłonecznik prażymy na suchej patelni. Odstawiamy.Drożdże zalewamy odrobiną ciepłej wody, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i energicznie mieszamy. Ciasto smarujemy oliwą, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 12 godzin ( u mnie 14).Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką formy (u mnie tortownica). Przykrywamy folią i ściereczką, odstawiamy na godzinę.Pieczemy przez 10 minut w 230 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.Smacznego!