Wykonanie
Klasyk, który każdy bardzo dobrze zna, a którego
jadłam ostatnio
wieki temu. Właśnie teraz, gdy za oknem szaro, buro i ponuro postanowiłam odtworzyć smak tego ciasta.Tymczasem pochłonięta zostaję 15 kg
papryki śledźcie bloga, bowiem już niedługo coś nadzianego, tartego i piernik wie czego jeszcze możecie się spodziewać;)Ciasto1 szklanka
wody125 g
margaryny1 szkl.
mąki5 jajZagotować
wodę wraz z
margaryną, zestawić z ognia, dodać
mąkę, bardzo szybko wymieszać i ponownie postawić na ogniu, chwilę mieszać i zostawić do ostygnięcia. Do przestygniętego ciasta dodać 5 jaj.Rozłożyć na dwie blachy, piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Krem2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki kartoflanki3/4 szkl.
cukru0, 5 l.
mleka200 g
masła1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta kwasku
cytrynowego1. Z
mleka odlać 2/ 3 szklanki, dodać do niego
mąki,
cukier oraz kwasek
cytrynowy, wszystko razem wymieszać. Pozostałe
mleko zagotować w garnuszku.2. Przygotować
budyń: do gotującego się
mleka wlać
mleko rozmieszane z
mąką i
cukrem, mieszać do czasu zgęstnięcia. Gotowy
budyń zostawić do przestygnięcia.3.
Masło utrzeć, następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.4. Na jedno upieczone ciasto wykładamy gotowy krem, przykrywamy drugim
ciastem. Całość można posypać
cukrem pudrem.