Wykonanie
Wpis na temat
bananów warzywnych (link tutaj) cieszył się dużą popularnością,
pora zatem przejść z teorii do praktyki. Pierwszy przepis z tym niecodziennym składnikiem powinien z łatwością trafić w gust
polskich smakoszy, dziś
powiem proponuję maduros w aromatycznym
syropie. W tym przypadku można
banana warzywnego zastąpić popularnym
bananem, który my byśmy nazwali "zwyczajnym", choć efekt nie jest ten sam, głównie ze względu na teksturę.
Banan wykorzystany do tego przepisu musi być bardzo dojrzały, niemal czarny. Wtedy mamy pewność, że znaczna część
skrobi zamieniona została w glukozę, dzięki
czemu jest on naprawdę słodki, miękki, posiada też atrakcyjny kolor i pięknie pachnie. Powinien być też twardy, możliwie mało dotykany, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest kupno zielonych, ładnie wyglądających
bananów, a następnie zostawienie ich w temperaturze pokojowej przez kilka-kilkanaście dni, aż będą gotowe do przyrządzenia deseru.

Składniki:- dojrzały
banan warzywny (maduro)- 3/4 szklanki
brązowego cukru-szklanka
wody- łyżka
masła- pół łyżeczki
cynamonu- 3
gożdziki- szczypta mielonej
gałki muszkatołowej- opcjonalnie: 25 ml
rumu lub
amarettoWykonanie: Obieramy
banana ze skórki (jeśli jest dobrze dojrzały, to jest to bardzo łatwe) i kroimy w plastry o grubości 1 cm, jeśli będą zbyt cienkie, nie zachowają atrakcyjnego kształtu. Nie zniechęcajmy się czarnym kolorem skórki, wtedy jest najsłodszy!


Deser najlepiej przyrządzić w małym garnku z grubym dnem. Na średnim ogniu topimy
masło i podsmażamy plasterki
banana na złoto, uważając aby ich nie przypalić. Dojrzały
banan zawiera dużo
cukru, który w zbyt wysokiej temperaturze może ulec karmelizacji, a
owoc nabrać przez to goryczy.


W
między czasie osobnym garnku rozpuszczamy
cukier w wodzie, dodajemy
przyprawy i zagotowujemy. Kiedy
banan jest już wstępnie obsmażony ( powinno wystarczyć 3 minuty z każdej strony), dodajemy do
syropu alkohol (jeśli używamy), mieszamy dokładnie i zalewamy
banany syropem. Na wolnym ogniu gotujemy przez 20 minut, w
między czasie obracając
banany co najmniej 1 raz. Jak widać jest to bardzo prosty, a jednocześnie pyszny deser. Życzę smacznego i zapraszam do pozostawiania komentarzy!