Wykonanie
Tradycyjny obiad, choć trochę odmieniony. Kopytka z
mąką razową, sosik
grzybowy z boczniaków i zamiast surówki - grillowana w domu
cukinia i
papryka. Składniki na dwie porcje. Przy kopytkach trudno podać proporcje - jak duże
ziemniaki, ile
mąki, jak duże
jajo. Generalnie chodzi o to, żeby się dało uturlać ciasto i pokroić ukośnie w kopytka.kopytka2 ugotowane
ziemniaki1 małe
jajo wiejskie3 łyżki
mąki pszennej razowejsól, szczypta
ziół prowansalskichZiemniaki utłukłam, dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto. Uturlałam i pokroiłam w kopytka. Gotowałam wrzucając na wrzątek około 3 minut od wypłynięcia. Zrobiłam je poprzedniego wieczora z
ziemniaków, które zostały z obiadu. Na noc gotowe trafiły do lodówki, a
potem tylko podgrzałam wrzucając ponownie na wrzątek :-)sos z boczniaków6 niedużych boczniaków1/2
cebuli1 łyżeczka
masła1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejtrochę
bulionu warzywnego (lub
wody)
sól,
pieprzNajprostszy z najprostszych: na
maśle zeszkliłam posiekaną
cebulę, dodałam pokrojone w drobne paseczki boczniaki. Posoliłam i smażyłam chwilę. Podlałam
wodą i dusiłam do miękkości. Na koniec
przyprawy i zagęszczenie
mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie.Zjadłam z grillowaną
cukinią i
papryką. Było bardzo smacznie :-)


No dobra, może te kluski z sosem nie wyglądają zbyt ładnie. Dobrze, że
papryka dodała koloru.