Wykonanie
Dziś pesto zielone. Tak naprawdę to nie mogłam się zdecydować. W lodówce pół paczki
rukoli i otwarty słoik z
oliwkami. No więc wyszło wegańskie pesto
oliwkowo-
rukolowo-
orzechowo-
słonecznikowe :-)pesto zielone1 szklanka zielonych
oliwek1 duża garść
rukoli1/2 szklanki
orzechów włoskich4 łyżki
ziaren słonecznika1 ząbek
czosnku2 łyżki
oleju lnianegoNajpierw zmiksowałam
oliwki z
rukolą i
czosnkiem,
potem dodawałam stopniowo
orzechy,
słonecznik i
olej. I gotowe. Wszystko zajęło mi może z 15 minut, z czego najdłużej chyba łupanie
orzechów włoskich. A efekt? Rewelacja!
Czym właściwie jest pesto? Tradycyjnie przygotowywane z
bazylii,
parmezanu,
orzeszków piniowych i
oliwy. W odmianie sycylijskiej z
suszonych pomidorów. Moje pesta to spolszczona wersja. Bo przecież nie
będę kupować
orzeszków piniowych, jeśli mam cały koszyk
orzechów włoskich przywiezionych od rodziców. Te
włoskie orzechy, zwane przez Włochów amerykańskimi, to świetny dodatek do pesto. A
parmezanem wolę przyprószyć podany z pesto
makaron, niż dodawać go do pesto. Pesto znakomicie rozwija kuchenną kreatywność, bo można się rozejrzeć i pomyśleć - z czego by tu zrobić pesto.. :-)