ßßß Cookit - przepis na Pesto zielone kombinowane

Pesto zielone kombinowane

nazwa

Wykonanie

Dziś pesto zielone. Tak naprawdę to nie mogłam się zdecydować. W lodówce pół paczki rukoli i otwarty słoik z oliwkami. No więc wyszło wegańskie pesto oliwkowo-rukolowo-orzechowo-słonecznikowe :-)
pesto zielone
1 szklanka zielonych oliwek
1 duża garść rukoli
1/2 szklanki orzechów włoskich
4 łyżki ziaren słonecznika
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju lnianego
Najpierw zmiksowałam oliwki z rukolą i czosnkiem, potem dodawałam stopniowo orzechy, słonecznik i olej. I gotowe. Wszystko zajęło mi może z 15 minut, z czego najdłużej chyba łupanie orzechów włoskich. A efekt? Rewelacja!
Czym właściwie jest pesto? Tradycyjnie przygotowywane z bazylii, parmezanu, orzeszków piniowych i oliwy. W odmianie sycylijskiej z suszonych pomidorów. Moje pesta to spolszczona wersja. Bo przecież nie będę kupować orzeszków piniowych, jeśli mam cały koszyk orzechów włoskich przywiezionych od rodziców. Te włoskie orzechy, zwane przez Włochów amerykańskimi, to świetny dodatek do pesto. A parmezanem wolę przyprószyć podany z pesto makaron, niż dodawać go do pesto. Pesto znakomicie rozwija kuchenną kreatywność, bo można się rozejrzeć i pomyśleć - z czego by tu zrobić pesto.. :-)
Źródło:http://jesc-dobrze.blogspot.com/2013/03/pesto-zielone-kombinowane.html