Wykonanie
Chyba już nie raz tu
pisałam jak bardzo uwielbiam pesto. Za to, że jest smaczne, zdrowe, a dziś szczególnie za to, że jest bardzo szybkie! Dzisiaj to był leniwy obiad - po długiej podróży, żeby się nie zakopać w garach, ale zjeść coś pysznego.Zawsze mam w szafce jakieś
oliwki. Zawsze mam jakieś ziarna lub
orzechy. Zawsze mam
olej lniany lub
oliwę.
Czosnek też mam w zapasie. Zawsze jest z czego zrobić pesto :-)pesto
oliwkowo-
słonecznikowe1 szklanka zielonych
oliwek1/2 szklanki
słonecznika4 łyżki
oleju lnianego2 łyżki
orzechów włoskich1/2 ząbka
czosnku / lub jeden małytarty
parmezan po posypaniaBłyskawiczne danie wygląda tak -
makaron zalewam wrzątkiem i gotuję, w tzw. międzyczasie wrzucam do blendera wszystkie składniki i blenderuję na w miarę gładką masę. Szykuję
parmezan. Gdy po 10 minutach
makaron jest już al dente, wyciągam, odcedzam, mieszam z pesto i na talerze. Jeszcze tylko
parmezan, szybka fotka i można jeść :-)Z podanych proporcji wychodzi akurat na obiad dla dwóch osób.
I tak w kwadrans po powrocie do domu mam gotowy pyszny obiad. To lubię!