Wykonanie
Nie ma to jak porządny, "polski" obiad - kotlety! Nawet w wersji wegetariańskiej to bardzo szybkie danie, zwłaszcza jak do ich zrobienia użyje się
fasoli z puszki.1 puszka
fasoli (ja użyłam białej)1
jajo1/2
cebuli2 łyżki
otrębówlekko przemielone
płatki żytnie (ale że mi się skończyły różne
płatki- dziś dodałam
mąkę żytnią)
pieprz1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka cząbru
olej do smażeniado obtaczania: 2 łyżki
otrębów i 2 łyżki
mąki żytniejOdsączoną
fasolę zmiksowałam z
jajkiem, dodałam posiekaną
cebulę,
otręby i
przyprawy. I zaczęłam dodawać
mąkę żytnią - aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masa nie musi być bardzo gęsta - ja nabieram ja łyżką i formuję kotlety posiłkując się mieszanką mączno-
otrębową, w której je obtaczam delikatnie. I od razu na patelnię.Z podanych składników wyszła duża patelnia kotletów, chyba z 8 sztuk. Zostały mi jeszcze 3 - będzie "hamburger" na śniadanie ;-)
To była bardzo szybka akcja - jak wyrabiałam masę na kotlety, to już pęczniał zalany wrzątkiem
kuskus. A gdy smażyły się kotlety szybko zrobiłam surówkę z
kapusty kiszonej,
jabłka,
marchewki,
cebuli i
oleju lnianego.
Może nie jest to bardzo fotogeniczne danie, ale szybkie i pożywne. No i smaczne oczywiście.