ßßß
Składniki:Ciasto:5 jajek5 łyżek cukru5 łyżek mąki pszennej1.5 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:500 ml śmietany kremówki100 g białej czekolady2 opakowania wiórek kokosowych2 śnieżkipłatki migdałowe do posypaniaPrzygotowanie:Ciasto: Jajka ubijamy na puszystą masę dodając po jednej łyżce cukru. Do ubitych jajek dodajemy po jednej łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temp 170 stopni przez ok 30 minut.Masa: Czekoladę rozpuścić z pięcioma łyżkami śmietany w kąpieli wodnej Pozostawić do ostygnięcia.Schłodzoną śmietanę ubić, dodając stopniowo śnieżki i masę czekoladową. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.Biszkopt rozkroić na 2 części, nasączyć ponczem ( woda, cukier; sok pomaranczowy i cukier), wyłożyć połowę masy. Przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłożyć resztę masy.Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.