ßßß Cookit - przepis na Poduszeczki z ciasta francuskiego

Poduszeczki z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Ciasto francuskie to multum możliwości. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania poduszeczek nadziewanych pieczarkami, ale to dodatek świeżej natki i szczypioru uczynił je takimi smacznymi.
Z jednego płata ciasta wyszło mi 5 sztuk (jedynie niestety). Następnym razem zrobię podwójną ilość.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
30 dag pieczarek
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka grubego szczypioru (można dodać również młode dymki)
żółtko
łyżka masła
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić dość drobno i udusić na rozgrzanym maśle. Doprawić, dodać natkę i szczypior i poczekać, aż cały płyn spod pieczarek wyparuje.Wystudzić.
Ciasto francuskie podzielić na 10 prostokątów. Na 5 ułożyć farsz a ich brzegi posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć je pozostałymi prostokątami i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch każdej poduszeczki ponacinać w wielu miejscach ostrym nożem. Wierzch posmarować jajem. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
PYSZNEGO!
Źródło:http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013/05/poduszeczki-z-ciasta-francuskiego.html