Wykonanie
... takie delikatne i kruche,po prostu pyszne,wystarczy jeden mały kawałek aby poczuć kruchość i
słodycz tego ciasta.Składniki:duża szklanka
mąki1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru pudrucukier waniliowysurowe żółtkoPrzełożenie:szklanka
cukruszklanka
wody75 dag
malintłuszcz do wysmarowania formy
tarta bułka do obsypaniafiliżanka posiekanych
migdałówWykonanie:
Mąkę, tłuszcz i
cukier puder siekamy . Gdy składniki się połączą,dodajemy
żółtko i
cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulkę, owijamy w folię, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika. Wychłodzone dzielimy na 2 części , każdą rozwałkujemy na krążki wielkości małej tortownicy ( śr.25 cm.) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 15-20 minut w temp. 220st.Z
wody i
cukru gotujemy
syrop, gdy
cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy
owoce i smażymy na małym ogniu, często mieszamy aż masa zgęstnieje , dodajemy przygotowane
migdały smażymy jeszcze przez minutę , odstawiamy do wychłodzenia.następnie masę wykładamy na upieczony krążek przykrywamy drugim i odstawiamy w chłodne miejsce .