ßßß
... takie delikatne i kruche,po prostu pyszne,wystarczy jeden mały kawałek aby poczuć kruchość i słodycz tego ciasta.Składniki:duża szklanka mąki1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowysurowe żółtkoPrzełożenie:szklanka cukruszklanka wody75 dag malintłuszcz do wysmarowania formytarta bułka do obsypaniafiliżanka posiekanych migdałówWykonanie:Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy . Gdy składniki się połączą,dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulkę, owijamy w folię, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika. Wychłodzone dzielimy na 2 części , każdą rozwałkujemy na krążki wielkości małej tortownicy ( śr.25 cm.) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 15-20 minut w temp. 220st.Z wody i cukru gotujemy syrop, gdy cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy owoce i smażymy na małym ogniu, często mieszamy aż masa zgęstnieje , dodajemy przygotowane migdały smażymy jeszcze przez minutę , odstawiamy do wychłodzenia.następnie masę wykładamy na upieczony krążek przykrywamy drugim i odstawiamy w chłodne miejsce .