ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto przekładane malinami

Kruche ciasto przekładane malinami

nazwa

Wykonanie

... takie delikatne i kruche,po prostu pyszne,wystarczy jeden mały kawałek aby poczuć kruchość i słodycz tego ciasta.
Składniki:
duża szklanka mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
surowe żółtko
Przełożenie:
szklanka cukru
szklanka wody
75 dag malin
tłuszcz do wysmarowania formy
tarta bułka do obsypania
filiżanka posiekanych migdałów
Wykonanie:
Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy . Gdy składniki się połączą,dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulkę, owijamy w folię, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika. Wychłodzone dzielimy na 2 części , każdą rozwałkujemy na krążki wielkości małej tortownicy ( śr.25 cm.) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 15-20 minut w temp. 220st.
Z wody i cukru gotujemy syrop, gdy cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy owoce i smażymy na małym ogniu, często mieszamy aż masa zgęstnieje , dodajemy przygotowane migdały smażymy jeszcze przez minutę , odstawiamy do wychłodzenia.następnie masę wykładamy na upieczony krążek przykrywamy drugim i odstawiamy w chłodne miejsce .
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2014/09/kruche-ciasto-przekadane-malnami.html