Wykonanie

Nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje. Kiedy wracamy do domu z pracy, zajęć, po treningu czy zakupach ta oto kanapka będzie wspaniałą alternatywą do zwykłych kanapek, jest ciepła, sycąca a przede wszystkim bardzo smaczna. Przekąska szybka w wykonaniu, która mam nadzieję wszystkich zachwyci.Składniki:
bułki ciabatty
pomidorser mozzarellakilka listków
sałaty lodowejświeża
bazyliaszynka szwarcwaldzka (
wędzona szynka) lub jakaś inna długodojrzewająca
oliwa z oliwekczosnekSposób przyrządzenia:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciabatty kroimy wzdłuż i dosłownie na 2 minuty wkładamy do nagrzanego piekarnika na blachę lub na kratkę.Po delikatnym zrumienieniu się
bułek wyciągamy je i smarujemy
oliwą oraz pocieramy po ciepłej
bułce obranym
czosnkiem, by pozostał aromat. Dalej układamy
sałatę lodową (lub inną jeśli akurat tej nie macie w domu),
pomidora, plaster
mozzarelli i znowu wkładamy do piekarnika aż
ser się zacznie rozpuszczać.Na patelni, na odrobinie
oliwy, podsmażamy
szynkę szwarcwaldzką, by była chrupiąca.
Szynkę wykładamy na wierzch, dodajemy jeszcze świeżą
bazylię, przykrywamy drugą częścią
bułki i przekąska gotowa do spożycia.