Wykonanie


Smaczne, a do tego ślicznie wyglądające na
stole przekąski, którymi można ugościć przyjaciół. "Środki" tortilli mogą być dowolne i może Was ograniczać tylko wyobraźnia. Dziś podam swoje dwie propozycje, jedną na zimno a drugą na ciepło.Tortilla na zimno z
łososiemSkładniki:placki tortilli
wędzony łosoś norweski w plastrach
serek np. almette czy inny naturalnyświeży
koperekSposób przyrządzenia:
Serek naturalny mieszamy ze świeżym bądź mrożonym
koperkiem. Rozkładamy placki tortilli i smarujemy je przygotowanym
serkiem, następnie układamy
łososia. Tortillę zwijamy w rulonik i kroimy ukośnie, żeby jeszcze ładniej wyglądały. W każdy kawałek wbijamy wykałaczkę, żeby łatwiej je było sięgnąć z talerza i zjeść :)Tortilla na ciepło z
szynką i
pomidoremSkładniki:placki tortilli
żółty serser mozzarellakilka plastrów
szynkipomidorświeża
bazyliamajonezSposób przyrządzenia:Już na samym początku możemy rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Rozkładamy tortillę i smarujemy ją
majonezem bądź innym przygotowanym sosem, np.
jogurtem naturalnym czy
jogurtem połączonym z
musztardą. Na sos ścieramy
żółty ser, układamy plastry
szynki,
pomidora pokrojonego w cienkie plastry,
mozzarellę pokrojoną na mniejsze kawałki (najlepiej plastry) i na koniec układamy świeżą
bazylię. Najlepiej
mieć kogoś do pomocy przy zawijaniu tortilli. Wszystkie brzegi zaginamy do środka by nic nie wypłynęło podczas podgrzewania w piekarniku, a następnie zwijamy. Ja taki rulonik owijam w folię aluminiową, także po to by utrzymał się kształt, następnie chowam do lodówki, a najczęściej podgrzewam dopiero, gdy goście już są. Przed włożeniem do piekarnika ściągam folię i piekę 10-15 minut, by
sery się rozpuściły. Kroić na kawałki, gdy trochę przestygnie. Smakuje także podana na zimno.