Wykonanie
U mnie w domu obecnie króluje
awokado i
kapary oto przepis jak można to smacznie wykorzystać ;]

Składniki:- 150 gram
twarogu- 1 łyżka
jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka
kaparów- 3 łyżeczki pasty z
awokado- kilka kropel
cytryny-
sól,
pieprz,
cukier do smakuWykonanie:Mieszamy wszystkie składniki i blendujemy na końcu dodając
przyprawy i kilka kropel
cytryny żeby nie zczarniało i gotowe ;]Przed włożeniem do lodówki przykryć folią spożywczą.Smacznego!

Trochę o wartościach odżywczych
kaparów:Roślina posiada bardzo dużo cennych właściwości leczniczych. Można w zawartości
przyprawy wymienić śladowe ilości witamin takich jak: witamina A, B1, B2, B5, B9, B6, B12, C, D oraz E.
Kapary już od wielu wieków uznawane były nie tylko za silny afrodyzjak, ale również ziele pomocne w leczeniu impotencji u mężczyzn. W przypadku zmagania się z anemią lub artretyzmem należy pić regularnie napar z korzeni oraz kory krzewu
kaparowego. Jest to doskonała
przyprawa, która reguluje procesy trawienne i pobudzają apetyt. Ponadto
kapary łagodzą wszelkie dolegliwości dotykające jelita lub wątrobę. Bardzo ważną zaleta rośliny jest wzmaganie działania witaminy C, jak wiadomo jednej z najbardziej odpowiedzialnych za ochronę układu odpornościowego człowieka.
Kapary są również przeciwutleniaczami, dzięki
czemu działają przeciwzapalnie, a dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne. Warto wiedzieć, że
przyprawy mają działanie przeciwreumatyczne.Oraz o
awokado:
Awokado to dobre źródło witamin: z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty.
Awokado jest
owocem bardzo tłustym (ok. 15 % masy miąższu to tłuszcz), a co za tym idzie - kalorycznym (160 kcal na 100 gram), nie są to jednak tzw. „puste kalorie” tylko otoczone licznymi wartościowymi składnikami odżywczymi. Tłuszcze zawarte w
awokado to tłuszcze nienasycone (jedno - głównie kwas oleinowy i wielonienasycone - bardzo dobrą proporcję kwasów omega 6 do omega 3), co sprawia, że nie warto unikać jego jedzenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe spożywać powinno się w ramach profilaktyki oraz leczenia:- chorób
serca (w tym min. miażdżycy oraz nadciśnienia)- nowotworów - alergii - zmian skórnych - stłuszczenia wątroby(
awokado zawiera dodatkowo miedź, która stymuluje produkcję enzymów wątrobowych)- choroby Alzheimera Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego,
awokado polecane jest kobietom w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny, by wszystkie procesy metaboliczne zachodziły prawidłowo, bierze również udział w produkcji czerwonych krwinek. Poza tym, odpowiednia dawka kwasu foliowego w diecie redukuje stany depresyjne czy wahania nastroju, kwas foliowy bierze bowiem udział również w produkcji tzw. hormonów szczęścia. Dzięki zawartości luteiny,
awokado wspomaga wzrok, tj. chroni oczy przez różnego rodzaju chorobami i uszkodzeniami.
Awokado ma również pozytywny wpływ na stan skóry - dzięki zawartości witaminy E oraz antyoksydantów. Co więcej, maseczki przygotowywane na jego bazie wspaniale ją odżywiają.