Bardzo prosty przepis na spaghetti,słyszałam od dawna, a nigdy nie próbowałam carbonary.Danie takie szybkie i pycha.Oryginalna carbonara śmietany nie ma!, ale dla mnie to sedno.Znalazłam sobie chyba najprostszy przepis od Caroline na AllRecipes bez czosnku i innych bajerów i jest.Składniki:makaron200 ml śmietany1 jajko100 g żółtego serapół łyżeczki soliwiększa szczypta czarnego pieprzutrochę świeżo startej gałki muszkatołowejłyżka masła150 g wędzonego boczku lub szynkiWstawić wodę na makaron i w czasie jej zagotowywania wyciągnąć sobie produkty. Pokroić wędlinę w kostkę, ser zetrzeć na tarce. W misce wymieszać trzepaczką śmietanę z jajkiem i serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i gałką. W garnku/patelni stopić trochę masła, dodać wędlinę i krótko podsmażyć. Odcedzić makaron kiedy będzie ugotowany i nie przelewać zimną wodą!Podawać gorące. Mamy do wyboru 2 opcje:1. nałożyć gorący makaron na talerze i tam polać sosem i trochę poczekać żeby ser się stopił2. do podsmażonej wędliny dodać makaronu, zalać sosem, pomieszać, troszkę poczekać i gotową mieszankę podawać na talerze.