Wykonanie
Dziś polecam lekkie, puszyste, ciekawe kolorystycznie wiosenne ciasto
jogurtowe. Ciasto jest kruche i chrupiące dzięki temu powstaje kontrast do delikatnej i puszystej pianki. Ciasto chyba najbardziej przypomina sernik i oczywiście zachwyca kolorem. Pomysł zaczerpnięty z bloga "Ola in the Kitchen". Polecam gorąco.


SKŁADNIKI:*ciasto:3 szklanki
mąki200 g
masła (zimnego)5
żółtek1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia*pianka:800 ml
jogurtu (
jagodowy lub
owoce leśne), ( u mnie Jogobella
owoce leśne)1
budyń malinowy200 g wiórek
kokosowych1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
białek (pozostałych z ciasta)1/2 szklanki
cukruWYKONANIE:Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnicę lub do dużej miski. Posiekać
masło z resztą składników nożem i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kruszyć można dodać 2 łyżki zimnej
wody. 1/3 ciasta odkroić, zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki. Pozostałą częścią wyłożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ( Najlepiej zrobić to rękoma).Przygotowaną blaszkę z
ciastem wstawić do lodówki.
Białka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę w międzyczasie dosypując
cukier a na końcu proszek budyniowy. Do ubitej piany wsypujemy
proszek do pieczenia, wiórki i delikatnie mieszając łyżką dodajemy
jogurt.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.Na ciasto wylewamy
piankę jogurtową, a na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.Pieczemy 45- 50 min. Wierzch powinien być zarumieniony.


