Wykonanie
Ciasto z tego przepisu robię już od kilku lat i zawsze wychodzi tak samo pyszne. Najlepszy drożdżowiec do
herbaty z
cytryną, czy szklanki
mleka. Mięciutki, lekko wilgotny,
maślany smak z chrupiącą skórką. A do tego ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze ładnie wyrasta. Gorąco polecam.

SKŁADNIKI:5 szklanek
mąki3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki roztopionego
masła1,5 łyżki
oleju5 jaj1,5 szklanki ciepłego
mleka8 dag
drożdży1
cukier wanilinowy2 garstki
rodzynekWYKONANIE:Do miseczki rozkruszyć
drożdże, wlać połowę ciepłego
mleka i dodać łyżkę
cukru. Wszystko razem wymieszać do momentu rozpuszczenia
drożdży, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min.Do osobnego naczynia wbić
jajka (z jednego
jajka zostawiamy
białko do posmarowania ciasta!), dodać
cukier i
cukier wanilinowy. Wszystko utrzeć za pomocą miksera do białości.Do dużej miski przesiać
mąkę, wlać przygotowane wcześniej
drożdże, masę jajeczno-
cukrową i resztę
mleka. Wszystko dokładnie wyrobić ręką rozcierając ewentualne grudki. Na koniec dodać roztopione
masło i
olej i jeszcze raz wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto jest dość rzadkie, ale tak ma być. Wsypujemy
rodzynki i delikatnie mieszamy je z
ciastem.Ciasto przekładamy na formę (24x36) wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy pozostałym
białkiem za pomocą pędzelka i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C i ciasto pieczemy 45 min.


SMACZNEGO!