ßßß
Jesteście w nastroju na coś słodkiego? Wszystkimi siłami powstrzymujecie się od upieczenia pięknego, kalorycznego brownie? Chcecie słodyczy, ale też przemyconej w niej porcji zdrowia? A może macie ochotę na niedzielne śniadanie? Oto jest.Pyszne, przesłodkie (ale naturalnie!), cieszące oko i brzuch maleństwo - owoce ukryte pod pierzynką z płatków owsianych, orzechów i kokosa...mm... czy mogłoby być lepiej?Zbliża się wiosna, a wraz z nią w sklepach pojawia się coraz więcej zieloności i kolorów- to jeszcze niestety nie ten sam smak owoców co latem, ale dla mnie to już wystarczający przedsmak. Nie mogąc doczekać się sezonu, nakupiłam ostatnio (znów) trochę za dużo owoców i zachodziłam w głowę, jak najlepiej je "potraktować". Część pochłonęłam już z płatkami crunchy - smakowały wyśmienicie! Ale zapragnęłam też wersji na gorąco i... mniam!Na dobry początek wiosny- dla wszystkich spragnionych słońca i ciepła!



Składniki (na 2 małe porcje):po 4 łyżki borówek amerykańskich i po 1 łyżce malin na osobę3 łyżki płatków owsianych3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych3 łyżki płatków migdałowych3 łyżki wiórków kokosowych1/4 łyżeczki soli3 łyżki masła klarowanego (albo 2 oliwy z oliwek)1-1,5 łyżki miodu (lub syropu z agawy)kilka malin do ozdobyPrzygotowanie:Do małych naczyń żaroodpornych wsyp owoce. W miseczce wymieszaj płatki owsiane, migdały, orzechy, wiórki kokosowe i sól, dodaj masło i miód, wymieszaj tak, by powstała kruszonka. Pokryj owoce kruszonką. Piecz w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku około 20-25 minut, aż kruszonka będzie ładnie zrumieniona. Podawaj ciepłe, przystrojone malinami.Smacznego!PaulinaMOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!