Wykonanie

Na blacie leżał ten samotny
banan. Jeden, jedyny. Jakiś taki smutny. Obok niego stało
masło orzechowe, kupione z zamiarem przyrządzenia muffinek, już kilka dobrych tygodni temu. Wyjedzone z góry łyżeczką. Wyglądające równie samotnie i smutnie. W nagłym przypływie uczuć swatki, postanowiłam je połączyć i w mojej kuchni zapanowała radość!Z tej miłości urodziły się Mini Przyjemniaczki, na początku dumnie prężąc swoje piersi, a później sprytnie kumulując swą dobroć przybierając postać mini muffinek. A kto by pomyślał, że taka para to strzał w dziesiątkę...?To był eksperyment, z uśmiechem recytowałam przed piekarnikiem " babko, babko, udaj się! jak się nie udasz, to i tak Cię zjem!" Mama zanosiła się śmiechem i nie mogła uwierzyć, że próbuję upiec muffinki nie dodając do masy nawet grama
mąki. No cóż, muszę oddać jej rację, jako że mój ostatni, bardzo ambitny zresztą projekt dwu składnikowych
ciasteczek okazał się...hmm... skamieniały. Ale jak na ambitną kucharę z wielkimi aspiracjami przystało - jeszcze do niego
wrócę!
Bananowe muffinki z
masłem orzechowym mnie nie zawiodły. Nie są może wielkich i dumnych rozmiarów, ale, hej, kto powiedział, że większe jest ZAWSZE lepsze?Ja wychodzę z założenia, jako że mam 162cm wzrostu (wstydź się Paulino!), że małe jest wręcz stworzone do miłości.I one też tak uważają.Tylko na nie spójrzcie!Pyszne, mięciutkie w środku, z kawałkami chrupiących
orzechów z
masła... Delikatnie
bananowe i trochę
miodowe, idealne na niedzielne śniadanie.Nie martwcie się, że środek wygląda na trochę niedopieczony, odstawcie je na kilkanaście minut, by ostygły na ciepłej blaszce lub w wyłączonym, lecz nadal ciepłym piekarniku i zobaczycie, jak ładnie się "zejdą".Zatopcie w nich delikatnie zęby i rozkoszujcie się mięciutkim kawałkiem nieba! Polejcie je domowym
sosem karmelowym, a odpłyniecie!Mam nadzieję, że moja radość udzieli się i Wam w tym pięknym dniu! A tymczasem sprawdźcie, co ją w dużej części powoduje - wejdźcie na stronę BAFavenue i zobaczcie naszą pierwszą recenzję! Zgadzacie się z tym, co o nas napisano? Sprawdźcie też koniecznie ich sekcję URODA - jest tam mnóstwo recenzji kosmetycznych nowości, zwłaszcza tych BIO! Ja
śledzę ją z zapałem!Składniki (ok.9 muffinek):1 dojrzały
bananpół szklanki
masła orzechowego1
jajo1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1,5 łyżki
miodu4 łyżki
płatków owsianych błyskawicznychPrzygotowanie:W misce rozgnieć widelcem
banana. Dodaj
masło orzechowe i
jajko, dokładnie wymieszaj. Wsyp
sodę oczyszczoną, dodaj
płatki owsiane i
miód, wszystko bardzo dokładnie połącz.Przelej masę do 3/4 głębokości foremek na muffinki, piecz je w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, około 10 minut.Smacznego!PaulinaPopularne posty :
Kakao,
czekolada,
kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"Śniadanie-wypchaj się!Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!