ßßß Cookit - przepis na PASTA Z AWOKADO I TWAROGU

PASTA Z AWOKADO I TWAROGU

nazwa

Wykonanie

Naprawdę nie ma nic lepszego od rozpoczęcia dnia full body workout i zakończenia go jogą. Dzisiejsza cytrynowo-miodowa woda dała mi naprawdę dużego kopa energii i dzięki za nią! Od razu jakoś tak pozytywniej patrzę na wszystko. Po takim treningu aż żal jeść zwykłe kanapki lub coś słodkiego, więc na śniadanie zrobiłam tę zdrową Pastę z awokado i twarogu. Przyrządziłam podwójną porcję, myśląc o domownikach, jednak nie doceniłam swojego apetytu i pyszności owej pasty. Pochłonęłam już prawie połowę..! Tak, awokado ma bardzo dużą zawartość tłuszczu, jednak jest to dobry dla nas tłuszcz! Zobaczcie!
A czy wiecie, jak bardzo awokado jest zdrowe? Wielu ekspertów nazywa je pożywieniem doskonałym:
kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu
dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie krwi
przeciwdziała nowotworom piersi i prostaty
wpływa korzystnie na układ nerwowy- uspokaja
jedzony z owocami lub warzywami wspomaga wchłanianie ich dobroczynnych składników
zawiera kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu jak do tej pory nie ma awokado genetycznie modyfikowanych!
przeciwdziała rozwojowi choroby Alzheimer'a , a nawet pomaga jej cofać się we wczesnym stadium
polepsza wzrok
posiada właściwości przeciwzapalne
ma działanie przeciwstarzeniowe
pomaga trawieniu, zmniejsza stany zapalne w żołądku
Jak wybrać doskonałe awokado? Powinno delikatnie uginać się pod naciskiem palców, wtedy jest dojrzałe.
Ja lubię też zastępować masło do smarowania kanapek miąższem awokado- bez żadnych dodatków.
Wiecie, że inna nazwa awokado to smaczliwka?
A dlaczego warto jeść twaróg?
jest niskokaloryczny i lekkostrawny
jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka : kształtuje mięśnie, regeneruje mózg, kształtują się hormony i enzymy
jest bogatym źródłem wapnia
Limonka, oprócz wszystkich swoich cudownych właściwości, pomaga nam w procesie trawienia twarogu.
Składniki:
1 awokado
10 dag twarogu
1/2 pęczka koperku
sok z 1/2 limonki
garść kiełków, np. rzodkiewki
siemię lniane (opcjonalnie)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado przekrój wzdłuż, wyjmij pestkę i wydrąż tak, by nie uszkodzić skórki. Zmiksuj miąższ z twarogiem. Umyj i posiekaj koperek, dodaj do pasty, wymieszaj (jeśli tylko masz ochotę, dodaj go więcej- to samo zdrowie!) Wlej sok z limonki, wymieszaj. Dopraw pastę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nakładaj do połówek skórek awokado i posyp kiełkami.
Smacznego!
Paulina
Źródło:http://gotowanietokochanie.blogspot.com/2014/11/porcja-porannego-zdrowia-pasta-z.html