ßßß
Naprawdę nie ma nic lepszego od rozpoczęcia dnia full body workout i zakończenia go jogą. Dzisiejsza cytrynowo-miodowa woda dała mi naprawdę dużego kopa energii i dzięki za nią! Od razu jakoś tak pozytywniej patrzę na wszystko. Po takim treningu aż żal jeść zwykłe kanapki lub coś słodkiego, więc na śniadanie zrobiłam tę zdrową Pastę z awokado i twarogu. Przyrządziłam podwójną porcję, myśląc o domownikach, jednak nie doceniłam swojego apetytu i pyszności owej pasty. Pochłonęłam już prawie połowę..! Tak, awokado ma bardzo dużą zawartość tłuszczu, jednak jest to dobry dla nas tłuszcz! Zobaczcie!A czy wiecie, jak bardzo awokado jest zdrowe? Wielu ekspertów nazywa je pożywieniem doskonałym:kwas oleinowy obniża poziom cholesteroludzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie krwiprzeciwdziała nowotworom piersi i prostatywpływa korzystnie na układ nerwowy- uspokajajedzony z owocami lub warzywami wspomaga wchłanianie ich dobroczynnych składnikówzawiera kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu jak do tej pory nie ma awokado genetycznie modyfikowanych!przeciwdziała rozwojowi choroby Alzheimer'a , a nawet pomaga jej cofać się we wczesnym stadiumpolepsza wzrokposiada właściwości przeciwzapalnema działanie przeciwstarzeniowepomaga trawieniu, zmniejsza stany zapalne w żołądkuJak wybrać doskonałe awokado? Powinno delikatnie uginać się pod naciskiem palców, wtedy jest dojrzałe.Ja lubię też zastępować masło do smarowania kanapek miąższem awokado- bez żadnych dodatków.Wiecie, że inna nazwa awokado to smaczliwka?A dlaczego warto jeść twaróg?jest niskokaloryczny i lekkostrawnyjest bogatym źródłem pełnowartościowego białka : kształtuje mięśnie, regeneruje mózg, kształtują się hormony i enzymyjest bogatym źródłem wapniaLimonka, oprócz wszystkich swoich cudownych właściwości, pomaga nam w procesie trawienia twarogu.

Składniki:1 awokado10 dag twarogu1/2 pęczka koperkusok z 1/2 limonkigarść kiełków, np. rzodkiewkisiemię lniane (opcjonalnie)sól, pieprzPrzygotowanie:Awokado przekrój wzdłuż, wyjmij pestkę i wydrąż tak, by nie uszkodzić skórki. Zmiksuj miąższ z twarogiem. Umyj i posiekaj koperek, dodaj do pasty, wymieszaj (jeśli tylko masz ochotę, dodaj go więcej- to samo zdrowie!) Wlej sok z limonki, wymieszaj. Dopraw pastę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nakładaj do połówek skórek awokado i posyp kiełkami.Smacznego!Paulina