Wykonanie

Obudziłam się dziś wyjątkowo wcześnie, w nieco dziwnym humorze. Wypiłam
wodę z
cytryną, ubrałam się i zabrałam d pracy. Bez
kawy! Zrobiłam bardzo dużo z tego, co zaplanowałam, niby powinnam być dumna, szczęśliwa, spełniona...jednak nadal coś było nie tak. Są takie dni, gdy czujesz, że tylko jedna rzecz może poprawić Ci humor. Dla mnie jest to wtulenie się w ramiona mojego ukochanego lub
czekolada. Skoro ani jednego, ani drugiego nie miałam pod ręką, a zimno wdzierało się do mego domowego zacisza wszystkimi
szparami, postawiłam na Chai Latte. Przepis znalazłam na SavorySimple i zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Och, i to był strzał w dziesiątkę. Korzenny smak pobudził wszystkie zmysły i rozlał się przyjemnym ciepłem po całym moim ciele. Kremowa pianka osiadła na ustach, a jej smak w połączeniu z
kurkumą wydawał się wręcz nieziemski. Trochę patetycznie? Może, ale tak właśnie smakuje ta
kawa. Spróbujcie. Dziś!

Składniki:
espresso lub ulubiona
kawamleko 3,2%
przyprawy: 3 łyżeczki mielonego
kardamonu, 1 łyżeczka mielonego
cynamonu, po 1/4 łyżeczki zmielonych
goździków,
gałki muszkatołowej i
imbiru, troszkę
kurkumy do posypania piankiPrzyrządzanie:Wsyp
espresso lub ulubioną
kawę do kubeczka ( ja użyłam 2,5 łyżeczek
kawy).
Przyprawy(oprócz
kurkumy) zmieszaj w miseczce. Spień
mleko.Dla nieposiadających ekspresu lub spieniacza do
mleka:Ja podgrzałam
mleko do około 60 stopni Celsjusza i wlałam je do stojącego blendera. Na średnich obrotach spieniałam przez około 5 minut.Drugim sposobem jest wlanie
mleka do słoika (mniej więcej do połowy jego objętości) ,zakręcenie wieczka i wstawienie do mikrofalówki na kilka sekund.Zalej
kawę gorącą
wodą (mniej więcej 1/3 kubka). Dodaj 1/3 łyżeczki zmieszanych przypraw, zalej to spienionym
mlekiem, wymieszaj. Na górę wyłóż trochę pianki. Posyp
kurkumą.Smacznego!Paulina