ßßß Cookit - przepis na Frytki à la Gracjan Roztocki

Frytki à la Gracjan Roztocki

nazwa

Wykonanie

bardzo bardzo dobre frytki
frytki, frytki dla każdego dla dużego i małego
fajne są
frytki, frytki
smaczne są
Gracjan Roztocki to jeden z moich ulubionych bohaterów polskiego internetu. Kominek? Zadufany w sobie narcyz. Jessica Mercedes? Brak stylu. NiekrytyKrytyk? Skończył się dawno temu. Jednak Gracjan ma niepowtarzalny, niepodrabialny vibe połączony z wielką pewnością siebie i miłością do nudyzmu. Każdy widział przynajmniej jeden jego filmik, a ja szczególnie polecam 'Gotuj z Gracjanem'. Dziś weźmiemy się za bary z jego przepisem na frytki, a konkretnie na frytki ze śmietaną. Pod filmikiem co trzecia osoba komentowała obrzydliwość tego połączenia, natomiast ja ucieszyłam się - bo co może być lepszego od próbowania nowych potraw?
Frytki natomiast same w sobie są wytworem kuchni francuskiej, a przy narodzinach nazwano je pommes de terre frites. Mogą mieć wiele kształtów i rozmiarów ("paille" lub "julienne" – słomka, "allumettes"lub "aiguillettes" – zapałki, "chips" – plasterki, "Pont-Neuf" lub "batons" – słupki o szerokości 1 cm itd), a także wiele jest dodatków; sos Marii Róży (keczup+majonez), musztarda sarepska, ocet winny, korniszonki, sos sojowy... w Wielkiej Brytanii ulubionym połączeniem są mocno osolone frytki z octem winnym i smażoną rybą, znaną jako fish and chips. Pierwszy oficjalny przepis na frytki pojawił się w książce Cookery for Maids of All Work w 1856 roku. Hiszpańska legenda głosi, że pierwsze frytki zrobiła św. Teresa z Ávila, nazywając je patatas fritas. W Holandii frytki je się najczęściej z posiekaną surową cebulą i keczupem lub sosem Bicky (majonezowy sos z kapustą). W 2003 roku w Stanach Zjednoczonych frytki przemianowano na 'smażeninę wolności' (freedom fries) ze względu na opozycję Francji wobec inwazji na Irak; w języku angielskim frytki nazywane są French fries (US) i chips (UK).
Składniki
8 ziemniaków
4 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
olej do smażenia
czosnek granulowany
sól
sos sojowy
Wykonanie
1) Ziemniaki pokrój na frytki, zalej litrem wrzątku i wstaw na gotowanie. Dolej 2 łyżki sosu sojowego i gotuj ok 5-6 minut (mają być lekko podgotowane, w zasadzie bardziej sparzone, niż ugotowane)
2) Na patelni rozgrzej tłuszcz, a ziemniaki odlej. Wrzuć na tłuszcz jedną frytkę i sprawdź, czy olej jest dostatecznie rozgrzany. Jeśli ładnie 'bąbluje', wrzuć resztę i posyp czosnkiem granulowanym. Smaż na małym ogniu tak, aby po 10 minutach były dopiero lekko złote.
3) Do jogurtu greckiego dodaj szczyptę czosnku, nieco soli i schłodź. Frytki odcedź z tłuszczu i wyłóż na talerz. Do osobnej miseczki dodaj sos jogurtowy.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/11/frytki-la-gracjan-roztocki.html