Wykonanie
bardzo bardzo dobre frytkifrytki, frytki dla każdego dla dużego i małegofajne sąfrytki, frytkismaczne sąGracjan Roztocki to jeden z moich ulubionych bohaterów polskiego internetu. Kominek? Zadufany w sobie narcyz. Jessica Mercedes? Brak stylu. NiekrytyKrytyk? Skończył się dawno temu. Jednak Gracjan ma niepowtarzalny, niepodrabialny vibe połączony z wielką pewnością siebie i miłością do nudyzmu. Każdy widział przynajmniej jeden jego filmik, a ja szczególnie polecam 'Gotuj z Gracjanem'. Dziś weźmiemy się za bary z jego przepisem na frytki, a konkretnie na frytki ze
śmietaną. Pod filmikiem co trzecia osoba komentowała obrzydliwość tego połączenia, natomiast ja ucieszyłam się - bo co może być lepszego od próbowania nowych potraw?
Frytki natomiast same w sobie są wytworem kuchni francuskiej, a przy narodzinach nazwano je pommes de terre frites. Mogą
mieć wiele kształtów i rozmiarów ("paille" lub "julienne" – słomka, "allumettes"lub "aiguillettes" – zapałki, "
chips" – plasterki, "
Pont-Neuf" lub "batons" – słupki o szerokości 1 cm itd), a także wiele jest dodatków; sos
Marii Róży (keczup+majonez),
musztarda sarepska,
ocet winny,
korniszonki,
sos sojowy... w Wielkiej Brytanii ulubionym połączeniem są mocno osolone frytki z
octem winnym i smażoną
rybą, znaną jako fish and
chips. Pierwszy oficjalny przepis na frytki pojawił się w książce Cookery for Maids of All Work w 1856 roku. Hiszpańska legenda głosi, że pierwsze frytki zrobiła św. Teresa z Ávila, nazywając je patatas fritas. W Holandii frytki je się najczęściej z posiekaną
surową cebulą i
keczupem lub sosem Bicky (
majonezowy sos z
kapustą). W 2003 roku w Stanach Zjednoczonych frytki przemianowano na 'smażeninę wolności' (freedom fries) ze względu na opozycję Francji wobec inwazji na
Irak; w
języku angielskim frytki nazywane są French fries (US) i
chips (UK).
Składniki8
ziemniaków4 kopiaste łyżki
jogurtu greckiegoolej do smażenia
czosnek granulowany
sólsos sojowyWykonanie1)
Ziemniaki pokrój na frytki, zalej litrem wrzątku i wstaw na gotowanie. Dolej 2 łyżki
sosu sojowego i gotuj ok 5-6 minut (mają być lekko podgotowane, w zasadzie bardziej sparzone, niż ugotowane)2) Na patelni rozgrzej tłuszcz, a
ziemniaki odlej. Wrzuć na tłuszcz jedną frytkę i sprawdź, czy
olej jest dostatecznie rozgrzany. Jeśli ładnie 'bąbluje', wrzuć resztę i posyp
czosnkiem granulowanym. Smaż na małym ogniu tak, aby po 10 minutach były dopiero lekko złote.3) Do
jogurtu greckiego dodaj szczyptę
czosnku, nieco
soli i schłodź. Frytki odcedź z tłuszczu i wyłóż na talerz. Do osobnej miseczki dodaj
sos jogurtowy.