ßßß
Składniki2 szklanki mąki (polecam zmieszanie pszennej, razowej i odrobiny polenty)3 łyżki stołowe oliwy (najlepiej z zalewy z pomidorów)szczypta soliłyżeczka do herbaty ziół prowansalskichpół kostki naturalnego tofupół szklanki soku pomidorowegołyżka pesto pomidorowego (lub koncentratu pomidorowego)1 pomidor1/2 białej lub żółtej cebuliświeże listki bazylii z krzaczkanieco sera (może być wegański, ale ja jestem serojadem - i kocham prawdziwy)Wykonanie1) Zmieszaj mąkę z oliwą i tofu, a następnie (najlepiej używając łyżki do puree) wyrób ciasto, dodając po trochu zioła, 1/4 szklanki soku pomidorowego i sól.2) Nastaw piekarnik na 250 stopni. Ciasto rozwałkuj na placek i rozłóż w wyłożonej papierem foremce.3) Pozostały sok pomidorowy rozmieszaj z pesto lub koncentratem, posmaruj tymże sosem placek i rozłóż na nim posiekaną na drobno cebulę i plastry pomidora.4) Piecz ok. 15 minut (ciasto powinno być kruche z wierzchu a miękkie w środku). Po wyjęciu posyp serem i posiekaną bazylią.Jak widać, pizza ma wielu kuzynów w kuchniach świata. Wyróżnia się katalońską coca, chińskie cong you bing, farinata, sardenara, socca, focaccia, stromboli, torta di ceci, pissaladière, albo cecina z różnych regionów Włoch, tarte flambée lub Flàmmaküacha (Flammkuchen) w Niemczech i Alzacji, armeński lahmaǰun, lewancki manaqish, indyjską parauntha, tureckie gözleme, tamilskie ooththappam (ஊத்தப்பம்), sefardyjskie Paçanga böreği, oraz... polski, poczciwy cebularz.