Wykonanie
Pastrmajlija to macedońskie danie podobne do pizzy; tradycyjnie składa się z wilgotnego ciasta i
mięsa (w moim przepisie zastąpionego warzywami). Cała wschodnia część Macedonii jest w stałej wojnie o najsmaczniejszą pastrmajliję, a co roku odbywa się jej festiwal w miejscowości Štip. Nazwa dania wywodzi się od słowa pastırma, oznaczającego suszoną
wołowinę, będącą znaną przekąską w krajach kuchni ottomańskiej.

Składniki2 szklanki
mąki (polecam zmieszanie pszennej, razowej i odrobiny polenty)3 łyżki stołowe
oliwy (najlepiej z zalewy z
pomidorów)szczypta
soliłyżeczka do
herbaty ziół prowansalskichpół kostki naturalnego
tofupół szklanki
soku pomidorowegołyżka pesto
pomidorowego (lub
koncentratu pomidorowego)1
pomidor1/2 białej lub żółtej
cebuliświeże listki
bazylii z krzaczkanieco
sera (może być wegański, ale ja jestem serojadem - i kocham prawdziwy)Wykonanie1) Zmieszaj
mąkę z
oliwą i
tofu, a następnie (najlepiej używając łyżki do puree) wyrób ciasto, dodając po trochu
zioła, 1/4 szklanki
soku pomidorowego i
sól.2) Nastaw piekarnik na 250 stopni. Ciasto rozwałkuj na placek i rozłóż w wyłożonej papierem foremce.3) Pozostały
sok pomidorowy rozmieszaj z pesto lub koncentratem, posmaruj tymże sosem placek i rozłóż na nim posiekaną na drobno
cebulę i plastry
pomidora.4) Piecz ok. 15 minut (ciasto powinno być kruche z wierzchu a miękkie w środku). Po wyjęciu posyp
serem i posiekaną
bazylią.Jak widać, pizza ma wielu kuzynów w kuchniach świata. Wyróżnia się katalońską coca, chińskie cong you bing, farinata, sardenara, socca, focaccia, stromboli,
torta di ceci, pissaladière, albo cecina z różnych regionów Włoch, tarte flambée lub Flàmmaküacha (Flammkuchen) w Niemczech i Alzacji, armeński lahmaǰun, lewancki manaqish, indyjską parauntha, tureckie gözleme, tamilskie ooththappam (ஊத்தப்பம்), sefardyjskie Paçanga böreği, oraz... polski, poczciwy cebularz.