ßßß Cookit - przepis na Tofu Pastrmajlija (Bałkańska Pizza Tofu)

Tofu Pastrmajlija (Bałkańska Pizza Tofu)

nazwa

Wykonanie

Pastrmajlija to macedońskie danie podobne do pizzy; tradycyjnie składa się z wilgotnego ciasta i mięsa (w moim przepisie zastąpionego warzywami). Cała wschodnia część Macedonii jest w stałej wojnie o najsmaczniejszą pastrmajliję, a co roku odbywa się jej festiwal w miejscowości Štip. Nazwa dania wywodzi się od słowa pastırma, oznaczającego suszoną wołowinę, będącą znaną przekąską w krajach kuchni ottomańskiej.
Składniki
2 szklanki mąki (polecam zmieszanie pszennej, razowej i odrobiny polenty)
3 łyżki stołowe oliwy (najlepiej z zalewy z pomidorów)
szczypta soli
łyżeczka do herbaty ziół prowansalskich
pół kostki naturalnego tofu
pół szklanki soku pomidorowego
łyżka pesto pomidorowego (lub koncentratu pomidorowego)
1 pomidor
1/2 białej lub żółtej cebuli
świeże listki bazylii z krzaczka
nieco sera (może być wegański, ale ja jestem serojadem - i kocham prawdziwy)
Wykonanie
1) Zmieszaj mąkę z oliwą i tofu, a następnie (najlepiej używając łyżki do puree) wyrób ciasto, dodając po trochu zioła, 1/4 szklanki soku pomidorowego i sól.
2) Nastaw piekarnik na 250 stopni. Ciasto rozwałkuj na placek i rozłóż w wyłożonej papierem foremce.
3) Pozostały sok pomidorowy rozmieszaj z pesto lub koncentratem, posmaruj tymże sosem placek i rozłóż na nim posiekaną na drobno cebulę i plastry pomidora.
4) Piecz ok. 15 minut (ciasto powinno być kruche z wierzchu a miękkie w środku). Po wyjęciu posyp serem i posiekaną bazylią.
Jak widać, pizza ma wielu kuzynów w kuchniach świata. Wyróżnia się katalońską coca, chińskie cong you bing, farinata, sardenara, socca, focaccia, stromboli, torta di ceci, pissaladière, albo cecina z różnych regionów Włoch, tarte flambée lub Flàmmaküacha (Flammkuchen) w Niemczech i Alzacji, armeński lahmaǰun, lewancki manaqish, indyjską parauntha, tureckie gözleme, tamilskie ooththappam (ஊத்தப்பம்), sefardyjskie Paçanga böreği, oraz... polski, poczciwy cebularz.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/09/tofu-pastrmajlija-bakanska-pizza-tofu.html