Wykonanie
Tradycyjne danie w moim domu, inspirowane włoskim Risi e bisi. Jest to klasycznie weneckie danie, przypominające lekko risotto, ale zawsze zawierające
groszek zielony - co zawiera się w nazwie; oznacza ona dosłownie
ryż z
grochem. Uwielbiamy je w domu jako dodatek do
kurczaka i sałatki greckiej. Dodatki naśladują kolory świateł ulicznych, stąd ciekawa nazwa.
Składniki:200g
ryżu1 i 1/2
czerwonej papryki150g
zielonego groszku150g
kukurydzyłyżka do
herbaty ziół prowansalskichłyżka
oliwy z oliwekWykonanie1) Wstaw
ryż i
posól go. Odcedź z zalewy
groszek i
kukurydzę.2) Posiekaj
paprykę w kosteczkę i odstaw do lodówki.3) Odcedź
ryż, podsmaż go na
oliwie i posyp
ziołami. Dodaj wszystkie warzywa i podawaj.Jak widać wykonanie jest proste i szybkie. Danie jest idealne dla dzieci i kochane przez nie dzięki swojej tęczowości. Zawiera witaminę A, C i E oraz kapsaicynę (
papryka), a także beta-karoten i witaminy D i K (
groszek) i fosfor, selen i potas (
kukurydza), oraz niesamowite ilości błonnika (
ryż).