Wykonanie
PDF

Kolejny przepis wygrzebany z domowego archiwum. Mama robi go bardzo często w zwykłej formie (bez
owoców) ja wolę jednak klasyczne połączenie
czekolada -
wiśnie.Składniki:4
jajka,kostka
margaryny (250 gr),szklanka
cukru,4 łyżki
wody (
mleka),4 łyżki
kakao,2 szklanki
mąki,szklanka drylowanych
wiśni (mogą być z kompotu)Przygotowanie:1. W garnku rozpuszczamy
margarynę,
cukier,
wodę (
mleko) i
kakao. Gotujemy przez kilka minut (nie więcej niż 5), aż masa delikatnie zgęstnieje.2. Z gotowej masy odlewamy 3/4 szklanki na polewę.3. Masę
czekoladową delikatnie studzimy, dodajemy do niej
żółtka a następnie
mąkę, cały czas delikatnie mieszając.4.
Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie mieszając łączymy z masą
czekoladową.5.
Wiśnie przesypujemy
mąką i dodajemy do masy.6. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Wylewamy masę a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* na jakieś 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.7. Gorące polewamy odstawioną
polewą czekoladową. Można też posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.Smacznego!!!PDF