PDFJuż po świętach więc czas wrzucić przepisy ze świątecznego stołu. Niewiele ich uzbierałam, bo większość świątecznych potraw to święcie strzeżona rodzinna tajemnica. Jednak kilkoma mogę się podzielić. Oto pierwszy z nich - ryżowa sałatka z kurczakiem.Składniki:średniej wielkości pierś z kurczakapuszka ananasa2 torebkiryżupuszka kukurydzysólpieprz3 - 4 łyżki majonezuPrzygotowanie:1. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy, pieprzymy i na odrobinie oleju podsmażamy starając się by się nie przyrumieniła.2. Ryż gotujemy na sypko, wg. przepisu na opakowaniu.3. Ananasa i kukurydzę odsączamy. Ananasa kroimy w drobną kosteczkę.4. Gdy wszystkie składniki są zimne mieszamy wszystko razem: kurczaka, ryż, ananasa, kukurydzę i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.5. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie aromaty się zmieszały.RADA: Do sałatki można także użyć kurczaka ugotowanego w rosole (np. udek) oraz gotowanej marchewki, będzie ona mniej kaloryczna a marchewka wzbogaci smak i kolor sałatki.Smacznego!!!PDF