PDFDo chłodników mam pewną słabość już od jakiegoś czasu. Są idealne na letnie upalne dni. Dziś jeden z moich ulubionych - z botwinką.Składniki:800 gr. zsiadłego mleka200 gr. śmietanki 18%1 świeży ogórek1 pęczek botwinykilka rzodkiewekpół pęczka koperkupół pęczka szczypiorkusólpieprzcukierPrzygotowanie:1. Botwinkę obieramy i myjemy. Gotujemy ją przez kilka minut na parze, aż delikatnie zmięknie. Następnie przelewamy zimną wodą.2. Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, tak samo rzodkiewkę i buraczki.3. Liście botwiny, koperek i szczypiorek drobno siekamy.4. W garnku ubijamy zsiadłe mleko ze śmietanką, łyżką cukru, solą i pieprzem. Dodajemy warzywa i zieleninę. Dokładnie mieszamy i próbujemy. Jeśli jest zbyt gęsty można dolać odrobinę wody z gotowania buraczków.5. Odstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny. Podajemy z jajkiem na twardo.Smacznego!!!PDF