Wykonanie
Mówi się, że potrzeba jest
matką wynalazków i coś w tym powiedzeniu musi być. Chciałam upiec ciasto, ale nie miała w lodówce tradycyjnych komponentów (czyt.
jajek), dlatego powstał pomysł na ciasto bez
jajek. Aby nadać mu innego smaku, pokusiłam się o dodanie
soku z cytryny LiMMi oraz otartej
skórki z cytryny. O 100%
soku z cytryny LiMMi przeczytacie tutaj (podlinkuję gdy wstawię post z testem).

Ilość składników na dużą keksówkę.Składniki:*1,5 szklanki
mąki pszennej*8 łyżek
brązowego cukru*1 łyżka
proszku do pieczenia*2 szczypty
soli*skórka otarta z 1
cytryny*1 szklanka
mleka*1/2 szklanki
oleju*3 łyżki
soku z cytryn, np. LiMMiPrzygotowanie:Do miski wrzucam
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
skórkę z cytryny,
sól i razem mieszam łyżką.Następnie dodaję
mleko,
olej i
sok z cytryny. Teraz ostrożnie mieszam ciasto mikserem, powoli zwiększając moc, aż do połączenia wszystkich składników.Pozostało już tylko przełożyć surowe ciasto do formy, u mnie duża keksówka i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 200 st C z termoobiegiem na 30 min.Podaję, gdy już wystygnie.Smacznego!