Wykonanie
Lubicie nachosy? Ja tak, szczególnie z dipami. Wśród moich znajomych dużą popularnością cieszy się dip z kawałkami warzyw, na który przepis zamieszczę jeszcze kiedyś. Dziś jednak będzie salsa. Nowość w mojej kuchni, przygotowana ostatnio przez
Męża. Ostra i pikantna, a przy tym lekka i niskokaloryczna. Idealna do domowych nachosów czy
chipsów .Z podanej niżej ilości powstało około 400 g salsy.
Składniki:*1 duży
pomidor*1 duża
cebula*1
papryczka chili (chorizo)*1 duża
papryka czerwona*3 ząbki
czosnku*3 łyżki koncentratu/przecieru
pomidorowego*
woda (200 ml)*
przyprawy wg. uznania (
pieprz czerwony,
pieprz cayenne,
oregano,
sól, Ottoman Mix - mieszanka 47 przypraw z Turcji [opcjonalnie])Przygotowanie:
Pomidora sparzam (nacinam krzyżyk na środku
pomidora i zalewam wrzątkiem, aż skórka zacznie odchodzić) i obieram ze skórki. Kroję w kostkę
cebulę,
pomidora,
papryczkę chili (z pestkami),
paprykę (bez pestek),
czosnek. Wrzucam wszystkie warzywa na patelnię i dolewam
wodę, duszę pod przykryciem około 10 minut, aż zmiękną. Przekładam miękkie warzywa do wysokiego naczynia, miksuję blenderem do rozdrobnienia (jeśli zostaną większe kawałki nie należy się tym przejmować). Dodaję koncentrat, aby zagęścić salsę. Na koniec doprawiam według uznania (trzeba próbować, aż będzie nam smakować, bo każdy ma inny poziom ostrości, który mu odpowiada).Salsę można przełożyć do małych słoiczków i trzymać w lodówce nawet 2 tygodnie lub podać od razu po przygotowaniu.Smacznego!