ßßß
Składniki:- 2 puszki fasoli konserwowej: 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka białej fasoli- 1 opakowanie przecieru pomidorowego (200 g)- kiełbasa, np. podwawelska, śląska (ilość wg. uznania)- 1 mała cebula- przyprawy: oregano, bazylia (ilość wg. uznania, ja użyłam ok. 2 szczypt każdej)Przygotowanie:Do garnka wlewam zawartość puszek łącznie z zalewą, w której jest fasolka i podgrzewam na średnim ogniu. W czasie, gdy fasolka się gotuje, na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę kiełbasę, jak się zarumieni, dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy fasolka zaczyna się gotować, dodaję przecier pomidorowy i wszystko razem mieszam. Można dodać zamiast przecieru, koncentrat pomidorowy (2 łyżki), ale wtedy po 1. wyjdzie nam mniej zupy, po 2. będzie mniej smaczne. Dorzucam podsmażoną cebulę z kiełbasą i mieszam wszystko. Gotuję na małym ogniu jeszcze 5 min. Na koniec doprawiam do smaku suszonym oregano i bazylią. Nic tylko zajadać,Smacznego!