Wykonanie
Przyznaję się bez bicia, że trochę zaniedbałam ten blog, skupiając się głównie na kosmetycznym. Sukcesywnie fotografuję moje dania, ale nie
mogę znaleźć chwili, żeby je wrzucić. Postaram się poprawić, tym bardziej, że przyszły tydzień szykuje się u mnie pod hasłem "Domowe wypieki" :)Dziś przedstawiam Wam szybką i tanią zupę
pomidorowo-
fasolową. Jeśli lubicie smak
fasolki po bretońsku, na pewno ta zupa przypadnie Wam do gustu! :)Porcja dla 2-4 osób (wiadomo, zależy od Waszych żołądków i głodu ;))
Składniki:- 2 puszki
fasoli konserwowej: 1 puszka
czerwonej fasoli, 1 puszka
białej fasoli- 1 opakowanie
przecieru pomidorowego (200 g)-
kiełbasa, np.
podwawelska, śląska (ilość wg. uznania)- 1 mała
cebula-
przyprawy:
oregano,
bazylia (ilość wg. uznania, ja użyłam ok. 2 szczypt każdej)Przygotowanie:Do garnka wlewam zawartość puszek łącznie z zalewą, w której jest
fasolka i podgrzewam na średnim ogniu. W czasie, gdy
fasolka się gotuje, na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę
kiełbasę, jak się zarumieni, dorzucam pokrojoną w kostkę
cebulę. Gdy
fasolka zaczyna się gotować, dodaję
przecier pomidorowy i wszystko razem mieszam. Można dodać zamiast przecieru,
koncentrat pomidorowy (2 łyżki), ale wtedy po 1. wyjdzie nam mniej zupy, po 2. będzie mniej smaczne. Dorzucam podsmażoną
cebulę z
kiełbasą i mieszam wszystko. Gotuję na małym ogniu jeszcze 5 min. Na koniec doprawiam do smaku
suszonym oregano i
bazylią. Nic tylko zajadać,Smacznego!