ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Wszyscy znają, prawie wszyscy lubią, ja uwielbiam. Zwykle robię na kilka dni i obiad z głowy:)
składniki:
1 duża cebula
0,5 kg fasoli białej Jaś
3 kiełbaski śląskie
przecier pomidorowy
przyprawa do fasoli
szczypta kminku (załatwi sprawę 'niedogodności gastrycznych')
Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę wylewamy, ziarna płuczemy, zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 1h.
W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na złoto. Obieramy kiełbasę, kroimy ją kostkę i dodajemy do cebuli. Jak fasola zmięknie wrzucamy zawartość patelni do fasoli. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Jeżeli konsystencja jest za rzadka zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie.
Gotowe:)
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/11/fasolka-po-bretonsku.html