Wykonanie
Wszyscy znają, prawie wszyscy lubią, ja uwielbiam. Zwykle robię na kilka dni i obiad z głowy:)
składniki:1 duża
cebula0,5 kg
fasoli białej Jaś3
kiełbaski śląskieprzecier pomidorowyprzyprawa do
fasoliszczypta
kminku (załatwi sprawę 'niedogodności gastrycznych')
Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia
wodę wylewamy, ziarna płuczemy, zalewamy świeżą zimną
wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 1h.W międzyczasie kroimy w kostkę
cebulę i podsmażamy na złoto. Obieramy
kiełbasę, kroimy ją kostkę i dodajemy do
cebuli. Jak
fasola zmięknie wrzucamy zawartość patelni do
fasoli. Pod koniec dodajemy
przecier pomidorowy i przyprawiamy. Jeżeli konsystencja jest za rzadka zagęszczamy łyżką
mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie.Gotowe:)