Wykonanie
Kolejne tradycyjne po babce i keksie świąteczne, tradycyjne ciasto :)I kolejne z magicznego zeszytu pełnego tradycyjnych przepisów mojej babci :)Trochę urozmaicony bo u mnie tradycyjnie mazurek był raczej formą
bułki niż ciasta ale ja postawiłam na dodatki masy krówkowej i masy czekoladowej.Mazurek

1 kg
mąki50 g
drożdży1 szklanka
cukru1 szklanka
śmietany1 szklanka
mleka1 kostka
masła5
jajekaromat migdałowyMasa 11 puszka masy krówkowejMasa 21 szklanka kwaśnej
śmietany 18%2 szklanki
cukru1
cukier wanilinowy2 łyżki
kakao1 tabliczka
czekolady deserowejbakalie do dekoracji

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać przez sitko.
Mleko podgrzać tak aby było letnie i rozpuścić w nim
drożdże ( najlepiej za pomocą trzepaczki),
masło rozpuścić i trochę ostudzić.Całę
jajka utrzeć z
cukrem.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować. Na 2 zrobić brzeg z rulonu ciasta.Gotowe posmarować
jajkiem. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.Na ciasto bez brzegu nakładać masę
krówkową. Przykryć drugim
ciastem (z brzegiem).

Przygotować drugą masę.W rondelku zagotować
śmietanę, wsypać
cukier i
cukier wanilinowy. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać
kakao i pokruszoną
czekoladę. Gotować jeszcze ok. 3-4min. Lekko ostudzić.Masę
czekoladową wylać na górę ciasta i udekorować
bakaliami.