ßßß Cookit - przepis na Indyk ze szpinakiem i fetą

Indyk ze szpinakiem i fetą

nazwa

Wykonanie

Przez wiele lat w mojej kuchni mięso właściwie nie występowało, jeśli już to udka z kurczaka ale z czasem zaczęłam się przekonywać i drób zagościł już na dobre. Tym razem pomysł z indykiem, do tego szpinak i feta- pyszności :) W sam raz na niedzielny obiad :)
1 duża pierś z indyka
450 g mrożonego szpinaku
opakowanie sera feta
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
2 łyżki masła
sól, pieprz, słodka papryka, bułka tarta, czosnek suszony
jajko
Filet z indyka pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Natrzeć solą, pieprzem i papryka.
Szpinak podsmażyć na dwóch łyżkach masła, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i dodać pokruszony ser feta.
Na plastry mięsa nakładać farsz szpinakowy. Zwijać ciasno w rulon i za pomocą wykałaczek połączyć żeby się nie rozwalały.
Gotowe roladki namoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z czosnkiem.
Podsmażyć chwilę na rozgrzanym oleju a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2014/03/indyk-ze-szpinakiem-i-feta.html