Wykonanie
Mamy dziś małą rocznicę blog kończy 2 miesiące- więc jest jeszcze malutkim i niedoświadczonym dzieciątkiem ale ciągle staram się go udoskonalać a jednocześnie siebie bo tak na prawdę zaczynam przygodę z gotowaniem i dlatego czasem moje przepisy i zdjęcia są tak amatorskie ale wiadomo każdy kiedyś zaczynał.. Dziękuję z góry za wszystkie słowa życzliwe i te mniej, za rady i za odwiedziny, które w ciągu ostatnich kilku dni znacznie powiększyły swoją ilość :)A teraz z okazji tej małej rocznicy pomysł na
owocowe muffinki-
owocowe bo zarówno nadzienie jak i ciasto ma
owocowy smak :) (od razu przyznaję że nie wyrosły idealne i może na zdjęciach wyglądają marnie ale w smaku bardzo dobre :)) Z przepisu wychodzi 12 sztuk
2 szklanki
mąkipół szklanki
cukru2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru wanilinowego200 g
jogurtu malinowegołyżka
olejuMąkę przesiać przez sitko, dodać
cukier i
proszek do pieczenia. Następnie dodać pozostałe "mokre" składniki i i energicznie wymieszać łyżką żeby połączyły się w gładką, niezbyt gęsta masę (jeśli będzie zbyt gęsta można dodać trochę
mleka).Nadzienie:
budyń waniliowy200 g
truskawek1
banan2 łyżki
cukru pudruUgotować
budyń według wskazówek na opakowaniu.
Truskawki i
banana pokroić w kawałki i wrzucić do ugotowanego budyniu, dodać
cukier puder. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Foremki do muffinek (ja używam silikonowych bo o wiele łatwiej wyjąć gotowe babeczki) wypełnić łyżką ciasta na to położyć łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta. Babeczka przed upieczeniem powinna wypełniać 2/3 foremki.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.