Wykonanie

składniki na blaty:3 szklanki
mąki pszennejpół szklanki
miodupół szklanki
cukrułyżeczka
sody2
jajkałyżeczka
przyprawy korzennejkrem:2 szklanki
mleka6 łyżek
kaszy mannejmiękka margaryna (200 g)pół szklanki
cukrupolewa:użyłam bombki
czekoladowe ze świąt i łyżeczkę kwaśnej
śmietanyorzechy i
wiórki kokosoweciasto piekłam w kwadratowej blasze o bokach 24 cm
miód zagotować z
cukrem, dodać do
mąki, wymieszać, dodać całe
jajka,
sodę oraz
przyprawę, zagnieść, podzielić na 3 części (moje wyszły po 206 g), wstawić na pół godziny do lodówki, następnie upiec każdą oddzielnie po 15-18 minut w 280 stopniach, ostudzić,do rondelka wlać
mleko, dodać
cukier oraz
kaszę, zagotować i ostudzić,
margarynę utrzeć, dodać zimną
kaszę, miksować min. 5 minut, przełożyć blaty,
czekoladę roztopić w rondelku, dodać
śmietanę, posmarować wierzch ciasta, ozdobić.