Wykonanie

ciasto:4 pełne szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
brązowego cukru (może być zwykły)200 g
margaryny2
jajka i 2
żółtka4 łyżki
miodu (ja dałam sztuczny)4 łyżki
mleka2 łyżeczki
sodymasa orzechowa:3 łyżki
miodu100 g posiekanych
orzechów włoskich100 g rozdrobnionych
orzechów laskowych100 g
margarynypół szklanki
cukrumasa biała:
budyń waniliowy (jeśli duży to pół)2 łyżki
cukru300 ml
mlekapół łyżki
mąki ziemniaczanej50 g masła/
miękkiej margarynypuszka masy krówkowej (kajmak)składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 równe części [żeby
mieć pewność, że są jednakowe zważyłam wszystkie - każda ważyła 406 g :)], włożyć na pół godziny do lodówki, w rondelku rozpuścić
margarynę, dodać
miód i
cukier, gdy masa zacznie się gotować wsypać
orzechy, gotować 3 minuty, odstawić do wystygnięcia,dwie części rozwałkować przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja robiłam w kwadratowej blasze o bokach 24 cm), piec 15 minut w 180 stopniach,trzecią część rozwałkować, przełożyć na blachę a na wierzch wylać masę
orzechową, piec 18 minut w 180 stopniach,wszystkie blaty ostudzić,masa biała: w rondelku zagotować 250 ml
mleka z
cukrem, w pozostałym
mleku rozpuścić
budyń z
mąką, wlać do gotującego się
mleka, mieszać, ostudzić, miksować z
masłem do uzyskania jednolitego kremu,kładziemy warstwy blat, kajmak, blat, masa biała, blat z masą
orzechową albo blat, masa biała, blat, kajmak, warstwa z masą
orzechową :))) odstawić na noc do lodówki