Wykonanie

składniki na ciasto:0,5 kg
mąkipół kostki
drożdży0,5 kostki roztopionej ciepłej
margarynyszklanka
mleka4/5 szklanki
cukru (ciasto jest słodkie, czyli takie jak lubię, ale można dodać mniej
cukru)2
żółtkakilka kropel ekstraktu
waniliowego i
aromatu waniliowegojabłkogruszkakruszonka :trochę
masła,
cukru i
mąkiprzygotować rozczyn (najlepiej w wysokim naczyniu): pół szklanki ciepłego
mleka,
drożdże, łyżkę
cukru i łyżkę
mąki wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",do rozczynu dodać pozostałe składniki na ciasto, zamieszać łyżką a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki,pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie zagnieść,ciasto przełożyć do blachy, pokrojone
owoce "wcisnąć" w ciasto, posypać kruszonką (wymieszać trochę
mąki,
masła i
cukru)piec 30-40 minut w 180 stopniach.