Wykonanie
Weekend majowy już blisko. A przecież cała Polska grilluje. Dziś prezentujemy więc danie idealne na grilla, danie znane na całym świecie, proste i niezwykle pyszne - souvlaki.Składniki:1/4 szklanki
oliwy1/4 szklanki
wina2 łyżeczki świeżego
soku cytrynowego1 łyżeczka wysuszonej
mięty1 łyżeczka wysuszonego
oregano4 ząbki
czosnku1
liść laurowy0,5 kg
łopatki wieprzowejSól,
pieprzCytrynaPatyczki do szaszłykówPrzygotowanie:W dużej misce zmieszać wszystkie składniki do marynaty. Pokrojone w kostkę
mięso włożyć do marynaty. Całość wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Podgrzać piekarnik lub grill do 180 stopni. Nadziać
mięso na patyki do szaszłyków i grillować przez 20 minut. Przed podaniem wycisnąć
sok z cytryny.Podawać z
sałatką grecką i
winem :)