Wykonanie
Człowiek nie żyje, aby jadł, ale je, aby żył. / Autor: SokratesDziś prezentujemy nasz autorski przepis na zapiekaną
cukinię. Inspirowany kuchnią z wysp greckich i wieczną tęsknotą za latem. Idealny na niedzielny obiad.Składniki:2 średnie
cukinie lub
bakłażany0,5 kg
mięsa mielonego z
indyka6-8 dużych
pomidorówkaparyzielone oliwkioliwastarty ser żółty1 duża
cebulaczosneksól,
pieprzUmyte
cukinie kroimy wzdłuż na dwie równe części. Łyżką lub widelcem wydrążamy środek
cukinii, pozostawiając około pół centymetra miąższu.Posiekaną
cebulę smażymy na
oliwie. Dodajemy
mięso mielone, sparzone, posiekane
pomidory,
czosnek,
kapary oraz
oliwki. Smażymy wszystko do czasu aż
mięso się zarumieni. Przyprawiamy
pieprzem i
solą.Posypujemy
startym serem spód wydrążonych
cukinii, faszerujemy usmażonym sosem. Na końcu wszystko posypujemy raz jeszcze
startym serem.
Pieczemy w średnio gorącym piekarniku do czasu aż
cukinia i
mięso będą miękkie. Serwujemy z lampką dobrego greckiego
wina.
Autor przepisu - Karolina Dziewulska