Wykonanie
Dla tych co chcą zjeść tanią zupę na obiad, bez dużego nakładu pracy.Składniki:-Jedna ćwiartka z
kurczaka-300 g
kapusty kiszonej-300 g
ziemniaków-dwie
kostki rosołowe-łyżeczka
smalcu-łyżeczka
mąki-
ziele angielskie,
liść laurowy,
magii,
pieprzPrzygotowanie:Do umytej ćwiartki
kurczaka dolewamy około półtora litra zimnej
wody, dorzucamy
ziele angielskie i
liść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około 10 minutach licząc od zagotowania dorzucamy odsączoną i delikatnie przesiekaną
kapustę. Sok z
kapusty zachowujemy i dodamy go pod koniec jeśli kapuśniak będzie mało kwaśny. Gotujemy kolejne 30 minut a w międzyczasie w osobnym garnku gotujemy także pokrojone w kostkę o
boku około 1 cm
ziemniaki. Po upływie tego czasu wyciągamy z zupy udko, obieramy dokładnie
mięsko i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy
kostki rosołowe,
ziemniaki i jeśli trzeba przyprawiamy. Teraz zajmujemy się przygotowaniem zasmażki ze
smalcu i
mąki:
Smalec rozgrzewamy na patelni, wsypujemy
mąkę dosyć energicznie rozrabiamy dokładnie wszystkie grudki. Smażymy przez chwile ciągle mieszając aż
mąka nabierze lekko brązowego koloru. Zasmażkę dodajemy do zupy, gotujemy razem jeszcze minutkę i danie jest gotowe. Podajemy samodzielnie lub w towarzystwie
pieczywa.

Koszt całości:6 zł