ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka owsiane z rodzynkami i sezamem

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i sezamem

nazwa

Wykonanie

To już któreś z kolei ciasteczka owsiane, które piekę, ale muszę przyznać - te są najlepsze! Kruche, chrupiące, sycące - chłopcy zjedli kilka wczoraj do mleka na kolację, ja dzisiaj na śniadanie. Przepisu naszukałam się dłuuugo, ale o dziwo! - każdy przepis, na który natrafiałam, był do siebie podobny. W końcu trafiłam na przepis dorotus i wywnioskowałam, że wszystkie pozostałe są po prostu kopią tego ... Tak więc podaję linka i dodaję, że przepis zmieniłam na bardziej "light" - mniej masła, mniej cukru, a ciasteczka i tak wyszły pyszne! Dodałam także rodzynki i sezam.
Przepis na ok. 25 ciasteczek.
100 g miękkiego masła (1/2 kostki)
1/2 szklanki cukru białego lub brązowego (u mnie brązowy)
1 jajko
łyżeczka ekstraktu z wanilii, aromat waniliowy lub cukier z wanilią
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych górskich (u mnie zmielone)
2 garście rodzynek (mała paczka) + garść sezamu
Podpowiadam: robiłam robotem ręcznym, ale dosyć ciężko chodzi po dodaniu otrębów. Możecie próbować robić w mikserze.
Masło ucieramy przez jakieś 3 minuty, następnie dodajemy do niego cukier i ucieramy ponownie. Dodajemy jajko, ucieramy, po czym dodajemy resztę składników (oprócz rodzynek i sezamu!) i wszystko razem dobrze miksujemy, aż uzyskamy gęstą, klejącą masę. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.
Masę przekładamy łyżeczką na blaszkę (ja mam specjalną blaszkę do wypieku ciasteczek, ale można po prostu wyłożyć na prostą blachę wyłożoną papierem do pieczenia), formujemy okrągłe, płaskie ciasteczka, pamiętając o odstępach - ciasteczka urosną podczas pieczenia. Pieczemy 15-18 minut (bez termoobiegu) w 175'C (u mnie 15 minut włączony sam dół, 3 minuty sama góra).
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2014/04/ciasteczka-owsiane-z-rodzynkami-i.html