ßßß
Przepis na ok. 25 ciasteczek.100 g miękkiego masła (1/2 kostki)1/2 szklanki cukru białego lub brązowego (u mnie brązowy)1 jajkołyżeczka ekstraktu z wanilii, aromat waniliowy lub cukier z wanilią1 szklanka mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soli2,5 szklanki płatków owsianych górskich (u mnie zmielone)2 garście rodzynek (mała paczka) + garść sezamuPodpowiadam: robiłam robotem ręcznym, ale dosyć ciężko chodzi po dodaniu otrębów. Możecie próbować robić w mikserze.Masło ucieramy przez jakieś 3 minuty, następnie dodajemy do niego cukier i ucieramy ponownie. Dodajemy jajko, ucieramy, po czym dodajemy resztę składników (oprócz rodzynek i sezamu!) i wszystko razem dobrze miksujemy, aż uzyskamy gęstą, klejącą masę. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.Masę przekładamy łyżeczką na blaszkę (ja mam specjalną blaszkę do wypieku ciasteczek, ale można po prostu wyłożyć na prostą blachę wyłożoną papierem do pieczenia), formujemy okrągłe, płaskie ciasteczka, pamiętając o odstępach - ciasteczka urosną podczas pieczenia. Pieczemy 15-18 minut (bez termoobiegu) w 175'C (u mnie 15 minut włączony sam dół, 3 minuty sama góra).