ßßß
Składniki:50 dag ogórków kiszonych, 2 marchewki, 1 pietruszka , ćwiartka selera, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 60dkg ziemniaków, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół kubeczka małej śmietany, masło do smażenia.Przygotowanie:Pietruszkę, selera i marchewkę myjemy i obieramy, następnie płuczemy. Marchewkę kroimy w kosteczkę.Wyżej wymienione składniki wrzucamy do zimnej wody (ok 2l). Warzywa gotujemy ok 15minut. Dodajemy 2 kostki rosołowe, liście laurowe oraz ziele angielskie.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub rozgniatamy. Następnie wykładamy go na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła.Do czosnku dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Szklimy na złoty kolor.Ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy kilka minut.Starte ogórki z cebulką i czosnkiem dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie.Do kubeczka wkładamy śmietanę, dolewamy trochę zupy, mieszamy, następnie przelewamy z powrotem do garnka.Gotujemy jeszcze ok 10 min., aby wszystkie składniki się połączyły.Smacznego!!;)About Antolka Jakuszkowa