Wykonanie

Coś musiałam zmienić.W zeszłym tygodniu widziałam jak spektakularnie rosły w mojej kuchni
kokosowe, Psotne
Bułki.Zamiast poczciwego,
krowiego mleka, dodałam do ciasta tłuste
mleko kokosowe.Czy to zasługa tłuszczu
palmowego, że babka rosła pięknie i szybko?Wydaje się, że nic nie jest w stanie powstrzymać tego ciasta przed opuszczeniem pojemnika, w którym na chwilę go pozostawiono.Nic, poza wysoką temperaturą piekarnika, która poskramia siłę tego
drożdżowego towarzystwa.

500 g
mąki50 g
drożdży świeżych80 g
cukru4
żółtka1
jajko1 szklanka
mleka kokosowego1/3 łyżeczki
soli50 g
masławanilia4 łyżki posiekanej drobno, smażonej
skórki pomarańczowejZrobić zaczyn z
drożdży, 1 łyżeczki
cukru, połowy szklanki lekko podgrzanego
mleka kokosowego i połowy szklanki
mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Mój zaczyn po 10 minutach podwoił objętość.
Mąkę ogrzać w piekarniku i przesiać przez sito
Żółtka,
jajko i
cukier ubić za pomocą robota kuchennego na puszystą masę. Dodać rozczyn, resztę
mleka,
mąkę i
sól. Wyrabiać ciasto hakiem przez 10 minut. Dodać
skórkę pomarańczową, ekstrakt
waniliowy i stopniowo, małymi porcjami rozpuszczone, ochłodzone
masło. Wyrabiać na wolnym biegu jeszcze 20 minut.Miskę z
ciastem pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Moje ciasto rosło około pół godziny.Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i złożyć kilkakrotnie, delikatnie rozciągając.Przełożyć do wysmarowanej
masłom, ciepłej formy babkowej. Ciasto powinno zająć nieco ponad połowę jej objętości. Pozostawić do wyrośnięcia. aż wypełni całą formę.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut..Wyjąć z pieca, odczekać 15 minut i wyciągnąć z formy. Polukrować.O ile Psotne
Bułki pachniały delikatnie
kokosem, o tyle babka pochłonęła ten zapach bezpowrotnie.
Żółtka,
wanilia i
skórka pomarańczowa unicestwiła delikatny
kokosowy aromat. Pozostało tylko magiczne działanie
mleka kokosowego na ciasto. Rosło wyjątkowo aktywnie, a miękisz babki miał równomiernie wyrosniętą strukturę. Pewnie można zastąpić ten
kokosowy specjał zwykłym
mlekiem ale nie będzie to już wypiek z egzotycznym dreszczykiem .Czasami można z
kokosem.Raz na jakiś czas tłuszcz
kokosowy nam nie zaszkodzi, a na pewno urozmaici dietę.Psotne
Bułki kokosowe będą już w następnym wpisie. Na razie rosną.

Ta babka, która może pojawić sie również na wielkanocnym
stole jest dodana do koilekcji Sandry i BarbaryPanissimoktórą w tym miesiącu gromadzi na swoim blogu Patty Patty